Programma

Censuur in een vrij land

08 mei 2019
Tijdens het Festival van het Vrije Woord vertellen drie gevluchte journalisten over hun ervaringen in de Nederlandse media. Wat zijn de dilemma’s die ze tegen komen? Hoe reageren hun achterban op hun verhalen? En kunnen ze alles schrijven wat ze willen?

Anwar Manla Sadoon (De Gelderlander), Hazem Darwiesh (NTR) en Somer Alabdallah (NTR) vertellen hun verhaal samen met hun buddies. Het programma wordt geleid door Milena Mulders (ONfile) en Celine van der Burg (Majalla).

Meer informatie op beeldengeluid.nl

Beeld: Negin Zendegani

Workshop poëzie met Tsead Bruinja

22 mei 2019
Op 22 mei geeft de Dichter des vaderlands, Tsead Bruinja, een unieke workshop poëzie schrijven aan ambitieuze ONfile-dichters.

Deelnemers aan de workshop schrijven zich in met een gedicht in de eigen taal (inclusief werkvertaling in het NL of Engels). Je kunt natuurlijk ook meedoen met een gedicht in het Engels of Nederlands. Tijdens de workshop zal ONfile zorgen voor vertalers, eventueel in overleg.

Tsead Bruinja werd in januari 2019 voor een periode van twee jaar benoemd als Dichter des Vaderlands. Hij schrijft in het Nederlands en in het Fries en heeft dus ervaring in het schrijven en performen in een andere taal dan het Nederlands.

Meedoen? Mail voor 13 mei een eigen gedicht (in het Nederlands of Engels, of in de eigen taal maar met een Nederlandse of Engels werkvertaling) naar info@onfile.eu

Meer informatie op eventbrite.nl

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

ONfile loopt 'mediamars' tijdens de Nacht van de Vluchteling

15 juni 2019
Op de nacht van 15 op 16 juni organiseert ONfile een 'media mars' tijdens de Nacht van de Vluchteling. We lopen 10 kilometer in Amsterdam en streven met deze actie minimaal 2.000,- op te halen voor onze achterban van gevluchte journalisten, schrijvers en mediaprofessionals. Doneer jij ook?

Meer informatie op nachtvandevluchteling.nl

Journalistencafé #3

31 juli 2019
Ieder jaar organiseert ONfile minstens 1 Journalistencafé met als titel: Welkom in de Nederlandse journalistiek. Deze bijeenkomst richt zich op nieuwkomers die nog niet zo lang in Nederland zijn en het Nederlandse medialandschap graag beter willen leren kennen. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging avan Journalisten (NVJ).

Archief

ONfile zoekt op korte termijn een penningmeester

13 maart 2019
Stichting ONfile, het netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals, zoekt per direct een nieuwe penningmeester.

De penningmeester heeft verstand van en ervaring met (project-) begrotingen en verantwoording, en voelt zich verbonden met de doelstellingen van de organisatie. Zij/hij wil graag bijdragen aan de verdere groei van ONfile, vooral met betrekking tot de verdere ontwikkeling van een sterke financiële basis.

De penningmeester maakt deel uit van een actief en betrokken, zes leden tellend bestuur. Stichting ONfile is een inspirerende, ambitieuze organisatie met een sterk netwerk in de mediawereld.

Meer informatie over de openstaande vacature lees je hier: Oproep nieuwe penningmeester


Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

24 januari 2019
Ieder jaar organiseert ONfile een nieuwjaarsbijeenkomst om elkaar te ontmoeten en bij te praten. 2018 was een mooi en roerig jaar, niet alleen voor ONfile als organisatie maar ook voor het netwerk zelf. Het was bijzonder om mee te maken hoe journalisten en schrijvers van ONfile kansen kregen én pakten. Het was tegelijk confronterend om te zien hoe moeilijk begaanbaar en lang de weg is.

Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst 2018 zetten we daarom het netwerk zelf in de spotlight. Met motivational speaker Leila Prnjavorac, schrijver en documentairemaker Mustafa Hadziibrahimovic, journalist en performer Kowfurow Ali en journalist en spoken word artist Halima Salat Barre.

Meer informatie op bit.ly

Beeld: Negin Zendegani

Impact Makers workshop

26 november 2018
Vanaf 26 november organiseert de Impact Makers in samenwerking met het ONfile netwerk, een serie workshops over het opzetten van een impactproductie.

Meer over de workshop, data, prijs en aanmelding, lees je hier: Impact Makers workshop

Beeld: Impact Makers

Nieuw bestuurslid

14 november 2018
Signe Zeilich-Jensen is het nieuwe bestuurslid van ONfile. Signe heeft meer dan twintig jaar ervaring met kindertelevisie en –film.

Haar eerste baan was bij het productiebedrijf Bos Bros. Daarna werkte zij als aankoper en eindredacteur van kindertelevisie bij de KRO, als programmeur bij Cinekid en als programma manager bij Nickelodeon Benelux. Tussen 2010 en 2015 was Signe hoofd van het Europese coproductieplatform Holland Film Meeting bij het Nederlands Filmfestival. Zij is betrokken geweest als adviseur bij het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en als vast commissielid voor kinderfilm bij het VAF (Vlaams Audioviseel Fonds).

Het afgelopen jaar werkte zij als interim directeur bij Stichting de Vrolijkheid, een organisatie die kunstprojecten doet voor en door jonge bewoners van Nederlandse azc’s. Sinds eind 2016 is Signe benoemd als speelfilmconsulent voor kinder- en familiefilm bij het Nederlands Filmfonds.

Beeld: Signe Zeilich-Jensen

Lancering ONfile huisstijl en website

30 september 2018
ONfile presenteert haar nieuwe website en beeldmerk aan het netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals. Het afgelopen jaar hebben we samen met Eloi Koster van Ontwerpstudio SKVL en Interaction Designer David van Gemeren van Buro de Peper gewerkt aan een nieuwe identiteit en website voor ONfile. De site laat zien wie we zijn en wat we doen én staat in dienst van ons superdiverse netwerk van gevluchte mediaprofessionals. Regelmatig hebben we het netwerk gevraagd om met ons mee te denken en te werken. We zijn erg trots op het resultaat. Eloi en David zullen hun visie achter de nieuwe identiteit en website op 30 september zelf komen toelichten. Zondag 30 september, aanvang 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Beeld: SKVL

Vertoning: Ce n’est pas la route

30 september 2018
ONfile vertoont binnenkort "Ce n’est pas la route" in aanwezigheid van maker Wesam Kareem aan het ONfile netwerk.

In "Ce n’est pas la route" doet de documentairemaker een poging om zijn fietstocht (pelgrimage) in de zomer van 2017 te voltooien na twee mislukte pogingen in de zomer van 2014 wegens zijn depressie in die tijd. Aanvankelijk dacht Wesam dat zijn verhaal centraal zou staan in deze film, maar gaandeweg kwam hij mensen tegen die worstelen met hun eigen bagage. Zondag 30 september, aanvang 17.15 uur

Meer informatie op youtube.com

Beeld: Wesam Kareem

Nieuwe locatie in het 'Huis van de Commons'

19 juli 2018
Samen met De Coöperatie en het Stadsmakers Centrum vierden wij de opening van het 'Huis van de Commons' in een prachtig oud schoolgebouw. De stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid: Sebastiaan Capel opende het pand officieel.

Voorafgaand gingen we in gesprek met ONfile leden over onze nieuwe website, waar wij het netwerk de mogelijkheid bieden zich te presenteren. Wij wilden weten: hoe wil jij je online profileren en gevonden worden?

Meer informatie op facebook.com

Op bezoek bij Anwar

19 mei 2018
ONfile ging op bezoek bij de Gelderlander in Arnhem waar we kennismaakten met columnist Anwar Manla Sadoon en collega Berendien Tetelepta. Met zijn wekelijkse column ‘Anwar burgert in’ tekent de 27-jarige advocaat Anwar al sinds 2016 zijn ervaringen op als Syrische vluchteling in Nederland.

Meer informatie op rfgmagazine.nl

Journalistencafé: welkom in de Nederlandse journalistiek

07 februari 2018
ONfile organiseerde met de NVJ en De Coöperatie de tweede editie van het Journalistencafé. Onderzoeker en voormalig lector aan de Hogeschool voor de Journalistiek, Piet Bakker, vertelde over de belangrijkste ontwikkelingen in de journalistiek, op gebied van freelancen en digitalisering.

En journalist Colet van de Ven ging in gesprek met Jonathan Ursem, hoofdredacteur van Nieuwe Revu en The Buddy Film Project, over een special met verhalen door gevluchte journalisten, schrijvers en fotografen.

Meer informatie op facebook.com

Activiteiten 2017

23 december 2017
2017 was het jaar dat ONfile back on track werd gezet. Door een nieuwe coördinator en nieuwe bestuursleden. De relevantie van de organisatie werd bevestigd door de samenwerkingen die we aangingen, maar ook door de bemiddelingen die we deden tussen vragende partijen en ons netwerk.

Activiteitenverslag 2017

Literaire middag: Hoe word je als schrijver in Nederland?

12 november 2017
Over publiceren in Nederland als gevluchte schrijver, dichter of literair vertaler. On File in samenwerking met Perdu, stichting Granate en de Schrijverscentrale.

Op zondag 12 november 2017 organiseert On File bij Perdu in Amsterdam een literaire middag voor schrijvers, dichters en literair vertalers met een vluchtelingenachtergrond én voor fondsen, uitgevers en anders geïnteresseerden. Een perfecte gelegenheid om je als maker te presenteren, nieuwe contacten te leggen en je professionele netwerk uit te breiden.

ONfile & Cineblend festival


15 juni 2017
Op donderdag 15 juni organiseert On File in samenwerking met Cineblend Festival een bijeenkomst met filmvertoningen voor film- en documentairemakers, fondsen, producenten en andere geïnteresseerden. Inleiding door filmmaker en On File-bestuurslid Sergej Kreso
Tijdens deze avond zal journalist en On File-voorzitter Colet van der Ven aan de hand van filmfragmenten in gesprek gaan met Haider Aljezairi, Lidija Zelovic en Jamil Makhoul over hun carrières als filmmaker in Nederland. Welke rol speelt hun vluchtervaring hierin? Kun je eraan ontsnappen? En op welk punt in je leven ga je reflecteren op je nieuwe omgeving?

De drie gasten tonen (fragmenten uit) eigen films of nooit gebruikte opnames of uit films van anderen die hen inspireren. Onder andere de film 'Last Wall' (2016) zal getoond worden; een korte film van Haider Aljezairi gebaseerd op een waargebeurd verhaal.


Meer informatie op facebook.com

Beeld: Negin Zendegani