Besan
Zarzar

Besan Zarzar (1990, Syrië) studeerde journalistiek in Syrië en was werkzaam als radiojournalist. Sinds vier jaar woont ze in Nederland. Ze studeert momenteel Midden-Oosten studies aan de Universiteit Leiden. Ze was reeds columnist bij het Haarlems Dagblad en werkte bij het journalistieke platform Net in Nederland van de Publieke Omroep. ‘Ambitieus, sociaal en gepassioneerd. Zo zou ik mijzelf omschrijven. In Nederland te zijn is een uitdaging, maar ook een mooi nieuw begin. Mijn ambitie is om een Nederlands diploma te behalen en daarna correspondent te worden in het Midden-Oosten, want mijn passie is en blijft journalistiek.’

Beeld: Negin Zendegani

Verder studeren met Besan

Besan is een nieuwkomer in Nederland. Ze woont hier sinds twee en half jaar. In het land waar ze vandaan komt, heeft Besan een studie afgerond, maar haar diploma is niet hetzelfde als die ze in Nederland zou krijgen. Daarom wil ze in Nederland verder studeren. Ben je ook nieuwkomer en heb jij net als zij veel vragen over studeren, zoals wat is de eerste stap en wie kan jou op weg helpen? Dan is Besan's zoektocht ook een beetje jouw zoektocht! Ze neemt je bij de hand in haar vlog Verder studeren met Besan.

Bekijk de video op netinnederland.nl

Terugblik op de zoektocht

Tijdens mijn zoektocht naar een voor mij geschikte studie heb ik veel geleerd. Natuurlijk zijn het algemene stappen die iedereen kan gebruiken om tot een eigen keuze te komen. Ik heb veel informatie verzameld, ook details die ik op de webpagina’s bij mijn vlogs plaats. Maar je kunt het natuurlijk ook op je eigen manier doen.

Bekijk de video op netinnederland.nl

Een open dag bezoeken

Ik heb inmiddels veel informatie verzameld over studies in Nederland. Nu is het tijd om alles in daden om te zetten en dus een open dag te bezoeken.

Bekijk de video op netinnederland.nl

Wat is een schakeljaar

Als je een nieuwkomer in Nederland bent en verder wilt studeren, kan het zijn dat je een schakeljaar moet volgen. Wat houdt een schakeljaar in?

Bekijk de video op netinnederland.nl

Nuffic waardeert je diploma

Veel nieuwkomers die gevlucht zijn, hebben hun studie niet kunnen afronden. Als ze hun studie in Nederland willen afmaken, komen zij de situatie tegen dat hun studie niet hetzelfde is als in Nederland. Het komt ook voor dat nieuwkomers hun studie wel afgemaakt hebben, maar tijdens hun vlucht hun diploma’s zijn kwijtgeraakt. Wat doe je in dat geval? Voor het antwoord gaan we op bezoek bij Nuffic.

Bekijk de video op netinnederland.nl

Hoe meld je je aan bij het UAF

Het UAF steunt vluchtelingen met giften en leningen, zodat zij een studie in het hoger onderwijs kunnen volgen. Over de voorwaarden om steun te krijgen van het UAF heeft de directeur van het UAF mij verteld in de vorige aflevering van mijn vlog. Als je in aanmerking komt om je aan te melden bij het UAF, hoe kunnen ze jou dan verder helpen?

Bekijk de video op netinnederland.nl

Besan ontmoet de directeur van het UAF

Een groot deel van de nieuwkomers in Nederland is gevlucht uit een ander land. Daarom vind ik het belangrijk om naar de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland toe te gaan. De stichting UAF is opgericht in 1948. Jaarlijks begeleiden zij ruim 2.500 vluchtelingen. Wat doet de UAF? Wat kunnen zij doen voor vluchtelingen? En wat zijn hun voorwaarden om je bij hen aan te kunnen melden? Niemand kan dat beter vertellen dat de directeur van het UAF, Mardjan Seighali.

Bekijk de video op netinnederland.nl

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 van ONfile

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018 van ONfile die Besan leidde samen met Arend de Geus.

Meer informatie op facebook.com

Beeld: ONfile

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen