Negin
Zendegani

Negin Zendegani (1967, Iran) verliet Iran in 1998. In Nederland studeerde zij af aan Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar studie ging zij zich steeds meer op fotografie gericht. Wat haar fascineert, is de invloed van cultuur, land, tijd en geschiedenis op mensen. Zendegani maakte eerder projecten van vluchtelingen in Nederland, straatkinderen in Mongolië, portretten van trotse Chinezen in China en onderzocht de invloed van het communisme op het dagelijkse leven van Vietnamezen. Momenteel werkt zij als documentair- en portret-fotograaf.
Gemengd dubbel (De Volkskrant, Uitgelicht)
Hoe doen gemengde gezinnen het? Fotograaf Negin Zendegani was nieuwsgierig en nam haar camera mee naar stellen waarvan één partner oorspronkelijk niet uit Nederland komt.

Meer informatie op neginzendegani.nl
Beeld: Negin Zendegani
Gevlucht en geslaagd (De Volkskrant, Uitgelicht)
In het jaar waarin het lot van vluchtelingen dagelijks het nieuws domineerde, ging fotografe Negin Zengegani (Iran, 1967) op zoek naar vluchtelingen die het hebben gemaakt. 'Geen gelukzoekers, maar gelukbrengers', zegt een van de geportretteerden.

Meer informatie op neginzendegani.nl
Beeld: Negin Zendegani
De laatste dagen van een vrijplaats

Meer informatie op verhalen.volkskrant.nl
Portfolio in Villamedia
Het verhaal van Negin begint lang geleden met een fotoalbum. We zijn in Abadan, een drukke havenstad in het zuidwesten van Iran, waar het meisje woont met haar vader en moeder. Buiten klinken geluiden van vertrekkende schepen. Rondom het huis staan olieterminals, door Engelsen geëxploiteerd. Binnen zit kleine Negin met een boek op schoot. Uren achtereen tuurt ze naar fotootjes van onbekende gezichten. Haar ouders vraagt ze niets. Ze kijkt, blijft kijken en verzint zelf de verhalen achter de mensen, die later haar ooms, tantes en andere familieleden blijken te zijn.

Meer informatie op villamedia.nl
Beeld: Negin Zendegani