Sergej
Kreso

Sergej Kreso (Sarajevo, Bosnië en Herzegovina) studeerde journalistiek aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen in Sarajevo. Naast zijn werk in de media is Kreso ook muzikant. Als lid van meerdere bands was hij in Sarajevo zeer actief in de New Primitives beweging, een artistieke stroming waaronder bekende namen als ‘The No Smoking Orchestra’ en ‘Elvis J. Kurtovic’ vallen. Tijdens de oorlog in 1993 vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn carrière als filmmaker, journalist en muzikant voortzette. Bekijk Sergej's volledige film oeuvre op imdb.com

Sergej is trainer bij de Vrolijkheid, een stichting die kunstzinnige en creatieve activiteiten organiseert voor, door en met kinderen, jongeren en hun ouders in asielzoekerscentra.

Beeld: Negin Zendegani

Interview De Volkskrant

Filmmaker Sergej Kreso, die zelf in verschillende asielzoekerscentra heeft gezeten, volgt vier jongeren die vol nostalgie terugkijken op hun in asielzoekerscentra doorgebrachte kinderjaren. Hoe ervoeren zij hun tijd in deze afgesloten wereld, waar sociale contacten met mensen uit verschillende culturen als vanzelfsprekend ontstonden? En hoe redden de jongeren zich nu in de Nederlandse maatschappij, waarin isolatie, onbegrip en sociale media een grote rol spelen?

Lees het artikel op volkskrant.nl

Beeld: Linda Borst / De Volkskrant

Interview met Sergej Kreso opgenomen tijdens het Festival of Migrant Film in Lubljana (Slovenië) in 2013

Bekijk de video op youtube.com

Filmografie

2007 Ulica grafita
2008 Jack, the Balkans & I
2011 Kaffeefahrt ins Krematorium
2014 Asielzoeka's
2015 Mijnstreekcomplex

Interview Zuiderland

Al filmend probeert de Bosnisch-Nederlandse filmmaker Sergej Kreso te ontdekken wat geboortegrond voor mensen betekent. Op dit moment werkt hij aan de documentaire Vraem luuj die plat kalle, een film over identiteit en integratie van migranten die naar Limburg kwamen. “Het karikaturale verdwijnt zodra je inzoomt en mensen beter leert kennen.”

Lees het artikel op zuiderlucht.eu

Trailer Mijnstreekcomplex

Portret van jonge mensen die vijftig jaar na de sluiting van de kolenmijnen nog trots zijn op een verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat toch grote invloed heeft op hun uiterlijk, leven en identiteit. Ieder op zijn eigen manier, zoeken zij naar wegen om de herinnering aan de mijnen levend te houden. (Trailer)

Bekijk de video op vimeo.com

Trailer Jack, de Balkan en ik

Bekijk de video op youtube.com

Film Jack, de Balkan en ik

De Nederlands-Bosnische filmmaker, journalist en muzikant Sergej Kreso reist samen met de van oorsprong Belgisch-Afrikaanse rock 'n roll muzikant Jack Roskam door de Balkan. Beiden reflecteren op de keuzes die zij tijdens de Balkanoorlog hebben gemaakt. De film is een zoektocht naar antwoorden op de ethische en morele dilemma's waar een oorlog mensen voor plaatst.

Bekijk de video op vpro.nl

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen